Artikelen
Tips en inspiratie
Regelmatig schrijf ik op social media tips over het gebruik van de Beeldpraat kaartenset, en soms schrijft iemand anders er een mooi stuk over (zoals de column hieronder). Op deze pagina verzamel ik die artikelen!
Column over Beelpraat
“De kracht zit in de eenvoud van de tekeningen – ze vangen de essentie zonder ingewikkelde woorden of medische termen. In een wereld waarin we steeds meer met elkaar verbonden zijn, maar soms juist minder gevoel hebben voor wat de ander doormaakt, biedt Beeldpraat een brug naar empathie en begrip.”
TU Delft-professor Pieter Desmet schreef een prachtige column over Beeldpraat voor het Tijdschrift Positieve Psychologie (uitgave september 2024). Het online tijdschrift is te bestellen via www.tijdschriftpositievepsychologie.nl en losse artikelen zijn verkrijgbaar op de site van Professioneel Begeleiden.
Prikkelarm gebruik van de Beeldpraat kaartenset
De kaartenset wordt veel gebruikt door mensen die snel overprikkeld zijn. Daarom hebben de kaarten rustige kleuren en bevatten ze niet te veel informatie. De tekeningen zijn simpel maar veelzeggend.
Het is echter best een dikke stapel kaarten, dus als je alle kaarten wil bekijken kan dat veel informatie in één keer zijn.
𝐓𝐢𝐩𝐬:
Bekijk ze per categorie als je moeite hebt met het opnemen van informatie, en doe dit samen met een naaste of zorgverlener.
Las tussen het bekijken van categorieën een korte pauze in.
Voor professionals: bespreek niet de hele stapel in één keer met een cliënt die snel overprikkeld is, maar kies de categorie waarvan je weet of vermoedt dat die relevant is. Vraag tussendoor hoe het gaat.
Laat de cliënt de stapel mee naar huis nemen om de kaarten rustig te bekijken (of vraag aan je zorgverlener of je de set mee mag nemen).
Hoe gebruik je de kaartenset voor jezelf?
Er zijn verschillende manieren waarop je de kaartenset kunt gebruiken, zowel voor jezelf, in gesprek met naasten of met een behandelaar. Ik zal er tips over delen. Om mee te beginnen een lijstje met tips voor het gebruik van Beeldpraat voor jezelf:
𝐎𝐦 𝐤𝐥𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧 𝐭𝐞 𝐡𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧𝐧𝐞𝐧. Je kunt hiervoor de metafoor van het stoplicht gebruiken. Wat zijn signaalklachten (oranje) en waaraan merk je dat je ‘in het rood zit’? Hoe zorg ik weer voor de juiste balans? Een ergotherapeut kan je hier goed bij helpen. Op deze manier is Beeldpraat ontstaan: ik kon in beide categorieën ‘hoofdpijn, vermoeidheid en overprikkeling’ invullen, maar met de tekeningen kon ik nuances onderscheiden en de signalen herkennen.
𝐀𝐥𝐬 𝐫𝐞𝐟𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞: wat voel je nu, en hoe was dat een tijdje geleden? Veranderen de klachten of blijven ze hetzelfde? Je kunt het eventueel ergens noteren. Soms ga je ongemerkt meer vooruit dan je denkt, of merk je variatie die je eerder niet zag.
💡 𝐎𝐦 𝐭𝐞 𝐛𝐞𝐠𝐫𝐢𝐣𝐩𝐞𝐧 𝐰𝐚𝐭 𝐣𝐞 𝐰𝐚𝐧𝐧𝐞𝐞𝐫 𝐯𝐨𝐞𝐥𝐭. Zijn er activiteiten of gebeurtenissen die ervoor zorgen dat jij bepaalde dingen meer/minder voelt? Benader het met nieuwsgierigheid: wat maakt dat ik me daardoor zo ga voelen? Dit werkt niet altijd voor iedereen: op het moment dat je bezig bent met opbouwen van activiteiten, kan (veel) focus op je klachten je daarin tegenhouden. Ook hierbij kan een (ergo)therapeut goed ondersteunen.
🧡 𝐕𝐨𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞. Door klachten of sensaties een naam/beeld te geven, kan het gemakkelijker zijn om ze er te laten zijn. “Hé, zandzak, ben je daar weer”, zei ik soms tegen mezelf. De herkenning haalde de frustratie van de hoofdpijn wat weg. Soms hielp dat al om de pijn te verminderen, of wist ik dat ik simpelweg wat rust nodig had.
Er zijn vast meer manieren om Beeldpraat voor jezelf te gebruiken. Heb jij er eentje? Laat het weten! Ik leer en deel graag, zodat anderen daar iets aan hebben.