Voor professionals

Beeldpraat in de praktijk

Je bent ergotherapeut, fysiotherapeut, bedrijfsarts, revalidatiearts of andere professioneel betrokkene in gesprek met iemand waarvan jij weet of vermoedt dat hij of zij niet-zichtbare klachten heeft. Middels de kaartenset van Beeldpraat kan je op een gestructureerde manier deze klachten onderwerp van gesprek maken. 

 

Gebruik de kaarten bijvoorbeeld om inzichtelijk te maken (en evt. te monitoren) welke klachten iemand ervaart. Het kan voor sommigen moeilijk zijn dat te onthouden of eerlijk onder woorden te brengen (“ik wil niet klagen”). Of zet de kaarten in  om sensaties een wat luchtiger onderwerp van gesprek te maken.

“Ik zet de kaarten regelmatig in bij long COVID cliënten die bijv hun klachten niet zo goed kunnen verwoorden. Om hiermee het gesprek met hen aan te gaan, ook gericht op belasting/belastbaarheid en een stukje motiverende gespreksvoering. Erg hulpzaam!”

Fysiotherapeut

beeldpraat in de praktijk

Op welke manier kan je Beeldpraat inzetten?

(Intake)gesprek

De kaartenset kan dienen als gespreksmiddel om te bespreken wat er - fysiek en mentaal - bij iemand speelt. Het maakt het makkelijker om een gesprek over bepaalde onderwerpen te starten en helpt de cliënt om zich uit te drukken.

Persoonlijk stoplicht

Middels een persoonlijk stoplicht wordt het makkelijker om klachten te signaleren en daarop te handelen. De tekeningen van Beeldpraat kunnen helpen om de signaalklachten in kaart te brengen en gemakkelijker te onthouden.

Monitoring

De kaartenset kan worden gebruikt om de (ernst van) klachten te monitoren, door op verschillende momenten te bespreken en bij te houden welke klachten iemand ervaart. Laat hieronder je gegevens achter om een blanco scoreformulier te ontvangen.

Scoreformulier voor monitoring ontvangen (testversie)

Vul hiernaast je gegevens in om het scoreformulier te ontvangen. Op dit formulier vindt je alle plaatjes en ruimte om extra opmerkingen of nuances toe te voegen.

 

Het formulier is ontwikkeld in samenwerking met Flora-ergotherapie, maar nog wel een eerste versie. We willen hem de komende tijd verder ontwikkelen tot een bruikbaar visueel hulpmiddel.

 

Vul  je gegevens in om het scoreformulier te ontvangen en eventueel mee te denken over verbeteringen!

 

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voor wie?

In verschillende situaties

De kaartenset is breed inzetbaar, voor iedereen die te maken heeft met niet-zichtbare beperkingen of moeilijk vindt om onder woorden kan brengen wat hij/zij voelt. Denk aan:

Mogelijk maak ik in de toekomst sets die iets meer toegespitst zijn op bepaalde groepen. Heb je ideeën of zet je de kaarten in bij een andere doelgroep? Ik hoor het graag via julia@beeldpraat.net.

Voor professionals

Verschillende behandelaren, therapeuten en coaches gebruiken Beeldpraat in de praktijk. De kaartenset is goed bruikbaar voor onder andere:

“Als ergotherapeut zien wij veel mensen met niet-zichtbare klachten. Over het algemeen ervaren deze cliënten veel onbegrip uit hun omgeving, ook omdat ze het zelf niet altijd even duidelijk kunnen definiëren. De kaartenset van Beeldpraat kan hierbij helpen.”

Ilse Daamen

Flora-Ergotherapie

Contact

Heb je een vraag over Beeldpraat? Wil je gewoon iets kwijt, of heb je een idee voor een tekening? Laat het me weten, ik hoor graag van je!