De kaartenset
Beeldpraat | Niet-zichtbare beperkingen in beeld
De Beeldpraat kaartenset kan gebruikt worden door iedereen die (indirect) te maken heeft met niet-zichtbare beperkingen. Hij bestaat uit 73 kaarten in vijf categorieën.
Kaarten in vijf categorieën
Hoofd
Hoofdpijn, concentratieproblemen en hersenmist ervaart iedereen op een andere manier. De tekeningen helpen je om de nuances te herkennen en uit te leggen.
Zintuigen
Veel mensen ervaren sensaties die te maken hebben met het gehoor, zicht, evenwicht of tastzin. De kaartenset kan inzicht geven in het soort klachten dat je ervaart.
Energie en balans
“Iedereen is weleens moe”. Maar hoe voelt vermoeidheid voor wie altijd moe is? En wat kom je tegen als je iedere dag je activiteiten moet plannen?
Andere fysieke klachten
Ook andere fysieke klachten zijn moeilijk voor te stellen als je dat zelf nooit hebt ervaren. Denk aan benauwdheid of hartkloppingen.
Gevoelens en emoties
Langdurige ziekte of niet-zichtbare beperkingen kunnen hun weerslag hebben op de mentale gezondheid. De kaarten werken als gespreksstarter.
Mist er nog iets?
Ontbreekt er volgens jou een categorie in de kaartenset? Laat het me weten, dan kan ik die misschien in een volgende versie meenemen.
Een kijkje in de kaartenset
“Mijn complimenten hoe mooi je dit hebt vormgegeven en zo herkenbaar voor veel van mijn revalidanten. Het is een aanvulling om deze kaartenset te hebben.”
Ergotherapeut
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
De tekeningen zijn simpel maar veelzeggend. Door de eenvoudige lijntekeningen is het voor iedereen makkelijk om het beeld te begrijpen en zich erin te herkennen of verplaatsen.
Vraag en antwoord
Voor wie is de Beeldpraat kaartenset bedoeld?
De Beeldpraat kaartenset is voor iedereen die direct of indirect (als naaste, zorgprofessional) met niet-zichtbare beperkingen te maken heeft. Niet-zichtbare beperkingen kunnen voortkomen uit verschillende ziektes, aandoeningen, letsel of emotionele situaties. Denk aan Long Covid, CVS/ME, een hersenschudding, kanker, MS, een periode van rouw, burn-out, niet-aangeboren hersenletsel of autisme. Het is een hulpmiddel in het uitleggen en begrijpen van klachten en gevoelens, en is daarmee nuttig voor zowel degene die zelf te maken heeft met deze beperkingen als voor diens omgeving en behandelaren.
Is de kaartenset ook geschikt voor kinderen?
Jazeker. Beeldpraat wordt door verschillende (kinder)therapeuten succesvol ingezet. Bijvoorbeeld bij kinderen met autisme, kinderen die nog niet zo goed Nederlands spreken of bij anderen die het lastig vinden om hun gevoelens onder woorden te brengen. Ook ouders hebben op die manier veel aan de set!
Welk professionals of behandelaren gebruiken de kaartenset?
De Beeldpraat kaartenset wordt nu (onder andere) ingezet door ergotherapeuten, fysiotherapeuten, re-integratiecoaches, kindertherapeuten, stress/life-coaches, psychosomatisch ergotherapeuten en huisartsen. Ook wordt hij ingezet in verschillende revalidatiecentra.
Krijg ik ook een gebruiksaanwijzing?
Bij de kaartenset ontvang je een klein boekje met tips voor gebruik. Maar eigenlijk is er niet één manier om Beeldpraat te gebruiken, en wijst het zich al vanzelf. Ik ben wel heel benieuwd hoe jij hem gebruikt of gaat gebruiken, zodat ik tips met anderen kan delen. Ik hoor het heel graag via julia@beeldpraat.net!
Waar kan ik de kaartenset bestellen?
De Beeldpraat kaartenset is te bestellen via de webshop van Flora-ergotherapie. Ergotherapeuten van deze praktijk hebben geholpen met het testen en verbeteren van de eerste versie!
Kan ik de kaartenset ook in een grote oplage bestellen?
Dat kan zeker. Neem voor grote bestellingen contact op via julia@beeldpraat.net, dan kunnen we de details en een prijs bespreken. Het is ook mogelijk om de kaartenset als relatiegeschenk te bestellen met een gepersonaliseerde kaart of doosje (vanaf 100 stuks).
Contact
Heb je een vraag over Beeldpraat of een mogelijke samenwerking? Wil je gewoon iets kwijt, of heb je een idee voor een tekening? Laat het me weten, ik hoor graag van je!